keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Pönttöuunin muuraus

Siinä on alkupiste ja päätepiste.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Seuraava potilas

Tänään oli kuiva keli eli katolle piipun muuraukseen. Siitähän tuli kuin kaksi tornia!

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Hellan rappaus ja tulipesän korjaus

Pieni soma puuhella. Kun rapatusta pinnasta ja myöhemmin tasotteella silotetusta pinnasta haluaa rappauspinnan esille, on pinnat käytännössä poistettava ja rapattava uudelleen. Alaosassa tasoite on vedetty suoraan tiilipinnan päälle ja on tosi lujassa, ei siis irtoa helpolla. Tällaisen pinnan rappaaminen onnistuu saneerauslaastin avulla. Sanerauslaasti levitetään ohuelti ja annetaan hieman kuivua. Kostean laastin päälle sitten rapataan ohuelti rappauslaastia.

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Piipun muuraukset jatkuu

Tämä piippu on muurattu vain joitakin vuosia sitten käyttäen vanhoja helakan punaisia tiiliä. Sepäs ei kuitenkaan kestänytkään lounaan lämpimiä sateita, idän vihmovaa tuulta, pohjoisen paukkuvaa pakkasta ja etelän kuumaa aurinkoa. Taustalla oleva satavuotias seisoo niinkuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Sen salaisuus on tuo tumma sintraantunut tiili joka ei sään rasitteista juuri älähdä.

perjantai 8. huhtikuuta 2016

Kevät toi muurarin katolle

Tämä on ensimmäinen piippuhomma tälle keväälle. Ilmat on sen verran lämmenneet että jo tarkenee. Yölläkään ei juuri mene pakkasen puolelle. Kevät on siis saapunut. Sen lisäksi että muurari heiluu katolla, kevään mielenkiintoisiin merkkeihin kuuluu pikkulintujen heleä laulu. Jo passaa työksennellä!

Ruukintiilikruunu perinteiseen tyyliin.
Siitä voi peltiseppä jatkaa hatun teolla.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Peltivasikka

Takana iso pääpiippu ja etualalla pönttöuunin hormi joka oli tarkoitus liittää muuraamalla. Se ei kuitenkaan onnistunut  ahtaan tilan vuoksi joten ainoa vaihtoehto oli metallinen kevythormi liitoskohtaan. Etäisyyttä palavarakenteiseen materiaaliin vaaditaan vain 50mm joka täyttyy hyvinkin.